A zene az egyik orvosságom

Újjászületésem előtt is szerettem a zenét – legyen az folk, klasszikus, pop, rock –, és most, a stroke után is szívesen hallgatok, a lényeg, hogy jó zene legyen, műfajtól függetlenül. A zene terápiás célokra való felhasználása amúgy nem új keletű, az ókori görög időkbe nyúlik vissza. A zeneterápia számos okból kifolyólag hasznos lehet a stroke túlélők kezelésében.

A News-Medical.net cikke szerint a ritmusos zene segíthet a páciens mozgásának javításában és növelheti az izmok vezérlését. A dobolás például növelheti a kar mozgástartományát, illetve a zene ütemére tett lépések segítenek az izomkontrollban.

A stroke-ból való felépülés során a zeneterápiának zenehallgatásként egyaránt vannak kognitív és érzelmi előnyei. Kognitív módon a zene agyi funkciók teljes hálózatát serkenti, azaz a figyelmet, a memóriát és a problémamegoldást. A zeneterápiás tevékenységek magukban foglalhatják az ismétlődő, ritmusos játékokat vagy olyan dal szerzését, melynek üzenete van. A betegek énekléssel, mozdulatokkal vagy cselekvéssel való ösztönzése a zenére reagálással elősegítheti a beszéd és a kommunikáció javulását. Érzelmi síkon a zenehallgatás csökkenti a depressziót, ami kulcsfontosságú szerepet játszhat a felépülés során a motiváció fokozásában.

Jól emlékszem a kórházból azokra a betegekre, akiknek valamilyen problémájuk volt a beszédjükkel, időnként mentek közös éneklésre.

A zeneterápia a pihenés, az általános motiváció növelésével és a figyelem fájdalomtól való elterelésével a páciensek hangulatának a javítására is szolgál.


A kaliforniai Flint Rehab Devices blogjában olvastam, hogy az Oxford University Press online neurológiai folyóiratában megjelent cikk szerint azoknál a stroke túlélőknél, akik hat hónapon keresztül naponta hallgattak zenét, kevesebb depressziót és zavartságot, jobb verbális memóriát és jobban összpontosított figyelmet tapasztaltak. A zenehallgatás segít a stroke utáni gyógyulási folyamat felgyorsításában, mivel azt a részét aktiválja az agyunknak, mely összefüggésbe hozható a memóriával, a motoros funkcióval és az érzelmi feldolgozással.

Én személy szerint – jelenlegi állapotomban – a szép, romantikus, nyugtató zenéket részesítem most előnyben, melyek esetleg tartalmaznak szubliminális üzeneteket.

Megjegyzések