Alapvető útmutató a stroke utáni látásproblémák kezeléséhez

Ha látásproblémáid merülnek föl a stroke után, akkor fontos tudni, hogy milyen látáskezelési lehetőségek vannak.

Annak ellenére, amit egyesek gondolnak, a látás HELYREÁLLÍTHATÓ a stroke után.

Ahogy stroke után gyógytornával helyreállítható a testmozgás, kezeléssel helyreállítható a látás is.

A potenciális javulás egyrészt attól függ, hogy milyen típusú(ak) a látásproblémá(k), másrészt a kezelés mennyiségétől függ.

Nos, először megbeszéljük a stroke után felmerülhető különféle típusú szemproblémákat. Azt követően megbeszéljük a megoldásokat. A tartós megoldásokat.

Négyféle általános típusú szemprobléma a stroke után

A stroke után felmerülhető szemproblémáknak négy fő típusa van: a központi látás elvesztése, a látótérkiesés, szemmozgási problémák, valamint látásfeldolgozási problémák.

Mindezek a problémák hatással vannak a teljes látótér látására, ami az a teljes terület, melyben az objektumok perifériás (oldalsó) és központi látásban láthatók, ahogy egy objektumra összpontosítunk.
  • A központi látás elvesztése a középső látótér látásának képességét károsítja meg
  • A látótérkiesés a látótér, mint az érintett oldal részeinek látásában okozott kárt jelenti
  • A szemmozgási problémák a szemet irányító szemizmok vezérlésének képességét gyengítik
  • A látásfeldolgozási problémák az agy vizuális bemenetének értelmezését csökkentik
Ez csak egy rövid áttekintés, ugyanis a tünetek részleteinek feltárása helyett ezeknek a látásproblémáknak a kiváltó okaiba szeretnénk belemerülni.

Ha már belemerültünk a gyökérproblémába, eláruljuk a leghatékonyabb kezeléseket.

A látásproblémák két fő oka

A látás vezérlésének két változója van: a szemek, melyek a képi információkat fogadják, és az agy, mely a vizuális kérget foglalja magában, ami értelmezi a képi információkat.

A látás két résztvevős cselekvés. Ez azt jelenti, hogy a stroke utáni látásproblémáknak két fő oka van.

1. ok: Neuromuszkuláris romlás (szemek)

Amikor a stroke – a vizuális kérget érintetlenül hagyva – megkárosítja a szemizmokat irányító idegeket, akkor a látásproblémákat csökkent szemkoordináció okozza.

Ez az elváltozás pontosabban neuromuszkuláris betegség néven ismert.

Ez azt jelenti, hogy a szemet mozgató izmok irányításában állnak fönn problémák, az agy látásfeldolgozása viszont kitűnő.

Ebben az esetben a kezelés a szemizom koordinációjának helyreállítása körül forog. Erről bővebben később.

2. ok: A látásfeldolgozás romlása (agy)

Másodszor, ha a stroke nem volt hatással a szemidegeidre, akkor a szemeid továbbra is megfelelően működnek. Még mindig megfelelően kapják a vizuális információt.

Ilyenkor a látásproblémákat az agy látásközpontjának károsodása okozza. Ez a vizuális információk feldolgozásában hátráltatja az agy képességeit, ami látásproblémákhoz vezet.

Ebben az esetben a kezelés az agy látásfeldolgozó képességeinek helyreállítása körül forog. Erről is bővebben később.

Valamennyi látásprobléma neuromuszkuláris zavarokra (szemproblémák) vagy látásfeldolgozási zavarokra (agyi problémák) bontható le.

Ha nem tudod, hogy nálad melyik áll fönt, akkor fordulj a rehabilitációs csapatodhoz. Ők el fognak végezni veled egy látótér tesztet, ami alapján meghatározzák, a látótered melyik részét befolyásolta a stroke.

Most, hogy megismertük a két gyökérproblémát, beszéljünk a megoldásokról.

A neuromuszkuláris károsodás kezelései: Szemgyakorlatok

Ha az agyad megfelelően dolgozza fel a vizuális bemenetet, de még mindig gyenge a látásod a stroke után, akkor nagy valószínűséggel a szemeidet vezérlő izmok bűnösek azért, hogy elvesztetted a látásodat, amin neuromuszkuláris kezelés segíthet.

És hogy segítsünk leegyszerűsíteni a dolgokat, a neuromuszkuláris kezelés valójában csak egy divatos szó a szemtornára.

A szemtorna a szemet irányító 6 izmot edzi, és erősíti őket. Ez a szem koordinálásában és ellenőrzésében segít.

Lásd a stroke utáni szemtorna útmutatóját.

Kezelések a látásfeldolgozás romlására: Terápia

A látásfeldolgozás romlása háromféleképpen kezelhető:
  1. Szemmozgás-terápia
  2. Optikai terápia
  3. Látáshelyreállítási terápia
Az első kettő a látásvesztés tüneteit, a harmadik pedig a kiváltó okot kezeli.

Szemmozgás- és optikai terápia:

A szemmozgás-terápia során megtanulhatod, hogyan mozgasd a szemeidet a látóteredben, ami az objektumok letapogatását könnyíti meg. Ez ahhoz segít alkalmazkodni, amit a látótered kibővítésének megkísérlése nélkül láthatsz.

Az optikai terápia során tükrökkel és prizmákkal manipulálják a jelenlegi látóteredet, hogy többet láthass. Ez a módszer eszközök használatával terjeszti ki a látóteredet.

Az optikai és a szemmozgás-terápia egyaránt az agy látásfeldolgozási képességének javítása nélkül segít alkalmazkodni az új látótérhez. Mindkettő kompenzációs technika, melyek segítenek biztonságban élni a látásvesztéssel.

Ez NEM jelenti azt, hogy ezek a kezelések rosszak. Ha tulajdonképpen részt tudsz venni bennük, és megtanulod, hogyan élj kényelmesen az új látótereddel, akkor vegyél részt bennük!

Létezik azonban a gyökérprobléma eszközöktől vagy kompenzációs technikáktól független kezelésének egy módja a rész vagy egész látótered visszanyeréséhez:

Látáshelyreállítási terápia:

A látáshelyreállítási terápia során fények használatával stimulálják a látótérben a "jó" és a "vak" foltok közti határt. Ez a neuroplaszticitást serkenti, és arra ösztönzi az agyat, hogy átprogramozza magát, és visszanyerje azt a képességét, hogy értelmezze, amit látsz.

Ez kezeli a gyökérproblémát.

Ne feledd, hogy azért a kompenzációs technikák nem mindig rosszak. De ha kompenzációs technikák nélkül haladsz, és a kiváltó okot kezeled helyette (az agyad átprogramozásra ösztönzésével), akkor ez jobb eredményekhez fog vezetni.

Mennyi látás állítható helyre?

Most, hogy végigmentünk a stroke utáni szemproblémákkal kapcsolatos különféle kezelésekről, beszéljünk egy fogós, ravasz kérdésről:

Mennyi látás állítható helyre a stroke után?

Statisztikailag arra van esélyed, hogy a látótered részleges visszanyerését érheted csak el. Arra is van esély, hogy teljesen visszanyerd a látásodat.

Nem igazán vagyunk a rajongói ezen a blogon annak, hogy megmondjuk, mit tudsz vagy mit nem tudsz megtenni. Szívesen bátorítunk inkább arra, hogy vizsgáld meg a lehetőségeidet, és nézd meg, milyen messzire jutsz!

Mint mindig, itt leszünk az út minden lépésénél.

Alapvető útmutató a stroke utáni látásproblémák kezeléséhez

Forrás: Flint Rehabilitation Devices

Megjegyzések

  1. Hol lehet kezeltetni az agyi feldolgozás problémáját?

    VálaszTörlés
  2. A leírtak alapján nekem a látáshelyreállítási terápiára lenne szükségem. Az orvosaim nem tudnak erről, hogy van ilyen, sem a szemész, sem a neurológus? Hol végeznek ilyen kezelést?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése