Megerősítések a stroke rehabilitációjához

2017.04.11.

Megerősítések után kutatva bukkantam Ronald Shone az Egyesült Királyságban élő klinikai hipnoterapeuta angol nyelvű Az ideggyógyászat, a neuroplaszticitás és a stroke rehabilitációja című cikkére egy hipnózissal és hipnoterápiával foglalkozó brit online folyóirat oldalain. Az itt következő megerősítéseket előbb fordítottam le – saját használatra. A cikket nem is akartam áttenni magyarra, de aztán ügy döntöttem, belevágok. Azzal a szándékkal tettem elérhetővé magyarul a teljes cikket, mert megvilágítja a megerősítésekben használt szakszavak jelentését, ne kelljen guglizni utánuk.

Az ideggyógyászat, a neuroplaszticitás és a stroke rehabilitációja

Bevezető

Az ideggyógyászatban sok fejlesztés zajlik, melyeknek fontos hatásaik vannak a test-elme problémára, különös tekintettel a hipnoterápiára. Ezek közül a fejlesztések közül egyesek - némi módosítással – felhasználhatók a hipnoterápiában. Az alábbiakban azt szemléltetjük, hogy a neuroplaszticitás hogyan használható fel a stroke rehabilitációjának elősegítésében. Azért választottam ezt a példát, mert a hipnózis irodalmában keveset foglalkoznak a stroke túlélőknél való felhasználásban. A másik, hogy a neuroplaszticitás irodalmában keveset foglalkoznak a neuroplaszticitásnak a terápiára kifejtett hatásával és a kedvező változás előidézésével.

Először megbeszélünk néhány fejlesztést az ideggyógyászatban, melyek megvilágították a test-elme problémát. Legfőképpen a neuroplaszticitásról beszélünk - mit jelent, és hogyan alkalmazható a terápiára. Ezt követően a stroke megvitatása következik, vagyis a neurogenezis és a neuroplaszticitás hogyan tud segíteni a stroke rehabilitációjában.

Ideggyógyászat

Még mindig rejtély van akörül, hogy egy gondolat hogyan tud változást előidézni a testben. Némi magyarázattal szolgálhat az ideggyógyászat három fejlesztése:
  1. Génkifejeződés
  2. Agyi plasztcitás
  3. Tükörneuronok
A következőkben egyszerű magyarázatot adunk ezekre a fejlesztésekre, és elgondolkodunk a hipnoterápiára kifejtett hatásukon.

Génkifejeződés

A génkifejeződés arra ad magyarázatot, hogyan tudja a környezet befolyásolni a géneket és így a viselkedést. Hogy megértsük a környezet és a gének közti összefüggést, fontos, hogy megértsük, a gének termelik a proteint, és hogy a proteinek befolyásolják a testet. Egyszerűen szólva, a környezet vezethet ahhoz, hogy egy gén bekapcsol vagy kikapcsol egy proteint, illetve fel- vagy lekapcsol egy proteint. A be-/ki- vagy a fel-/lekapcsolás az, ami változáshoz vezet a testben.

A kromoszómák kétszálú DNA-molekulából (dezoxiribonukleinsav) állnak: a kettős csigavonalú csigavonal csak négy nukleotid bázist kapcsol össze: az adrenalint, a citozint, a guanint és a timint - A, C, G és T betűvel jelölve. DNA-val kibontva és önmagát megkettőzve sejtosztódás történik, így mindegyik szál az eredeti kromoszóma duplikátumát alkotja. A kromoszómák a genetikai kódot biztosító génekből állnak. Néhány gén (strukturális gén) egy bizonyos protein szintéziséhez tartalmaz információkat. A többi gén (operátorgén) egy vagy több strukturális gént irányít, és az operátorgén az, amely meghatározza, hogy egy strukturális génnek kell-e és mikor kell proteint szintetizálnia, pl. ki kell-e fejeződnie és milyen áron a strukturális génnek. Az operátorgének alapjában véve olyanok, mint a kapcsolók: némelyik be- vagy kikapcsol strukturális géneket, mások le- vagy felkapcsolják a strukturális géneket (mint a dimmer kapcsolók). Az operátorgének fontos vonatkozása, hogy a környezetből érkező jelek befolyásolják őket. Ez az, ahogy a kifejeződés (és a javaslat) hat a génekre, hogy befolyásolja a fejlesztésüket és a viselkedésüket.

A génkifejeződés magában foglalja az RNA-vá (ribonukleinsav) átalakítás alatt álló DNA-t, ami aztán a protein (aminosavak sorozata) előállításához vezet. A génkifejeződésnek két különálló fázisa van. Először a DNA RNA-vá alakul át, amit transzkripciós fázisnak hívnak. Második, hogy az RNA protein előállításához kerül felhasználásra, ami a fordítási fázis. Az ilyen génkifejeződés határozza meg, hogy egy sejt miképp fejlődik, és hogyan funkcionál, amikor megérik egy bizonyos típusú sejtté, például agysejtté, csontsejtté vagy izomsejtté. A génkifejeződés a fenotípushoz vezet (a szervezet megfigyelhető jellemzői és tulajdonságai) egy bizonyos genotípusból (a szervezet génjeiben tárolt örökletes információk).

A génkifejeződés szempontjából érvelhetünk azzal, hogy mikor egy hipnotizőr javaslatokat tesz, és ezeket a javaslatokat a páciens vállalja, akkor neurális szinten történhet néhány változás, melyek lehetővé teszik, hogy változás történjen. Néhány kutatás azt jelzi, hogy a génkifejeződés időben változik. Némelyikük cirka egy órán belül aktiválhat változásokat, mások úgy két órán belül, míg egyeseknek négy óra körüli idő szükséges. A korai génkifejeződés például fontos szerepet játszhat az immunrendszer működésében. Aktiválás után néhány percen belül jelentkezhetnek a hatások, és órákig, hetekig vagy akár évekig tarthatnak. A génkifejeződés fontos szerepet játszhat a stresszel kapcsolatos problémákban, különös tekintettel a poszt traumás stressz szindrómára (PTSD). Van egy fontos implikáció a terápiás foglalkozások számára, melyek gyakorta nem hosszabbak egy óránál. Egyes gének számára ez túl rövid lehet ahhoz, hogy kifejezzék magukat. Hangfájlok használatával legyőz(het)jük ezt a problémát. A terápiás javaslatokat abban a reményben adjuk, hogy megváltoztatják egy páciens viselkedését - hogy másképp gondolkodjon, hogy aktívan tegyen valamit, hogy problémát oldjon meg. A nap végén csak az egyén tud génkifejeződést kezdeményezni. Az orvos csak a környezetet tudja megváltoztatni, újdonságot hozhat létre a génkifejeződés elősegítése érdekében, vagy más megközelítést biztosít, amely lehetővé teszi a belső átértékelést.

Agyi plaszticitás

Az agyi plaszticitásra térve értékelni kell azt, hogy sokáig létezett egy nézet az agyról a tudományban. Ez a nézet az volt, hogy az idegrendszer kezdeti fejlődése után nem növekednek tovább az idegsejtek: a neurogenezis nem lehetséges. Ennek az a következménye, hogy az ideghálózat középpontjában álló agy rögzített. Az ideghálózat olyan idegháló, amelyet az axonok (az idegben lévő hosszabb szálak) és a dendritek (kisméretű csápok) kötnek össze. Ezekkel az axonokkal és dendritekkel idegek kapcsolódnak egymáshoz, hogy hálózatot alkossanak - ideghálózatot. A hálózaton elektromos impulzusok haladnak át, és vegyi anyagok segítségével átmennek az egyik idegről a másikra a szinapszisban (a dendrit vagy az axon és egy másik idegsejt közötti rés). Ha nem volt növekedés az idegsejtekben, akkor az ilyen idegek száma és a kapcsolataik rögzítettek lennének. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy beprogramozottak vagyunk. Néhány idegtudós azonban kezdte megkérdőjelezni ezt a nézetet, és fontolóra vették annak a lehetőségét, hogy új idegek nőhetnek az ideghálózatban: hogy a neurogenezis lehetséges. Mások azzal is érveltek, hogy az agy tud alkalmazkodni, új kapcsolatokat tud létesíteni a korábban nem létező dendritekkel: hogy a neuroplaszticitás lehetséges. Ilyen új kapcsolatok megváltoztathatják a meglévő neuronok tüzelési mintázatát. Az agyi plaszticitás a neurogenezis és a neuroplaszticitás létezésére utal. A neurogenezis hosszabb távú változás az ideghálózatban, mint a neuroplaszticitás, és általában a hippocampusban történik. ... Ezek a fejlesztések fontos következményekkel járnak, leginkább a terápiára - és nem csak a hipnoterápiára.

Most úgy tűnik, hogy a tapasztalat a neuroplaszticitáshoz vezethet. A tapasztalat az agykérgi térképen, különösen a motoros kéregben vezet változásokhoz. Ilyen változás az idegrendszer károsodása esetén is előfordulhat. A neuroplaszticitásnak két formája lehet. Az egyik a meglévő kapcsolatokat erősíti meg; a másik új kapcsolatokat hoz létre. Mivel a tapasztalat a neuroplaszticitáshoz vezethet, nyugodtan feltételezhetjük, hogy az ismételt hipnózis (vagy meditáció) változáshoz vezethet az ideghálózatban. A transz állapotba kerülés olyan készség, mely a gyakorlatban könnyebbé válik. A lényeget leírtam a The Chicago Paradigm című könyvről írott kritikámban. Az ismételt hipnózis olyan szokás kialakításához vezet, mely akkor keletkezik, amikor új hüvelysejtek (az idegsejt típusa) alakulnak ki a hippocampusban. Az új idegsejtek ilyen fejlődése (neurogenezis) akkor merül fel, amikor valami újat tanulunk.

Érdekes kérdés, "Ha esetleg a neuroplaszticitás, akkor mi tartja vissza?". Részleges valószínű válasz erre a kérdésre a korlátozott hiedelmeink. Az ilyen korlátozott hiedelmek a múlt tapasztalataiból és kultúrájából származnak. A korlátozott hiedelmek negatív gondolkodáshoz vezetnek, pl. "Nem tehetem ezt és ezt". A válasz másik vonatkozása, hogy bizonyos új kapcsolatok kialakulásához intenzívnek kell lennie a tapasztalatnak, vagy elég gyakran kell ismételni. Ennek közvetett bizonyítéka van. Valami akkor válik szokássá, ha elég gyakran ismételjük, és amint átveszi a tudatalatti elme, szokássá válik. De nem csak elég gyakran kell ismételni, kell lennie egy érzelmi elemnek, ami intenzitást ad neki, így erősíti az idegimpulzusok továbbadását és a beidegződést.

Tükörneuronok

Amikor egy állat cselekszik, akkor az agy bizonyos idegsejtjei idegimpulzusokat adnak tovább. A közelmúltban (az 1990-es évek elején) azonban megfigyelték, hogy amikor egy állat egy másik állat által végrehajtott ugyanazt a műveletet figyeli meg, akkor ugyanazok az idegsejtek adnak tovább idegimpulzusokat. Bár az idegsejtek "tükrözik" a másik állat által végzett viselkedést, pl. úgy cselekszenek, mintha ők maguk végezték volna a cselekedetet. Ilyen idegimpulzus átadást először a makákó majomban figyeltek meg, később az emberi agyban is találtak. Az emberi lények összetett állatok, és az emberben talált tükörneuronok kiterjedtebbeknek tűnnek, mint a majmokban. A tükörneuron rendszer, ha létezik (amit még nem mindenki fogad el), az empátia neurológiai alapja. Bizonyos agyterületek akkor aktívak, amikor bizonyos érzelmek tapasztalhatók: olyan érzelmek, mint például az undor, a boldogság, a büszkeség, a szégyen, a zavar és a vágyakozás. Ezek azonban akkor is aktívak, amikor olyan helyzetekben figyelnek meg másokat, ahol ezek az érzelmek túlsúlyban vannak: "érezzük a másik személy fájdalmát".

A tükörneuron rendszert az utánzás fontosságának magyarázatára használták fel. Ez a nyelvre és a gyermekek tanulására van fontos hatással. A hipnózis szempontjából viszont fontos következményekkel jár az egyetértés, az áttétel és a viszontáttétel, néhány NLP technika, a hipnotikus mélység és az alkotó vizualizáció - csak hogy néhányat említsünk. Jól ismert például, hogy a nehéz alanyok könnyebben kerülhetnek hipnózisba, amikor megfigyelik, hogy mások így tesznek. Ők öntudatlanul tükrözik a másik személyt. Szintén megjegyzendő, hogy a tükörneuronok idegimpulzusainak átadása nem tudatos: ez öntudatlan cselekvés. Ez a példa rávilágít egy másik kérdésre, amely fontosnak tűnik a tükörneuronok tekintetében. A tükörneuronok több idegi impulzust adnak tovább, amikor a közvetlen közelben lévő másikat figyelünk meg. Két ide vonatkozó pont van ebben az állításban. Először is, hogy a megfigyelt lény tényleg állat-e vagy személy. Ez nem videó vagy a tévében megfigyelt valami. Igaz, hogy a tükörneuronok idegimpulzusokat adnak tovább, ha (mondjuk) videón látható a megfigyelt személy, azonban nem olyan erősen. A másik dolog, hogy fontos a megfigyelt személy közelsége. A tükörneuronok több idegimpulzust adnak tovább, ha a személy közelebb van. Úgy tűnik, ennek fontos következményei vannak az emberekre, mint szociális állatokra, pl. mások szándékának és együttműködési magatartásának a levezetése.

A tükörneuronok teszik lehetővé a számunkra, hogy szándékos módon lássunk és érezzünk másokat, pl. Látlak, mivel célod és szándékod van, mert tükrözöm, amit teszel. A tükörneuronok teszik lehetővé a számunkra, hogy színlelt játékban vegyünk részt; megengedik, hogy a cipődbe tegyem magam, hogy veled érezzek, és megértsem a szándékodat. Az ilyen kitalált játéknak számos alkalmazása van a klinikai hipnoterápiában. Az alkotó vizualizáció jórészt az utánzást használja fel. Még az egyszerű indukció, majd azt követően egy utasítás, hogy a kar egyre könnyebbé válik és emelkedni kezd, felidézi (utánozza), hogy mit tesz és érez egy személy, amikor a karja könnyűvé válik. Hasonlóképpen, az a golfozó, aki az ő szemében a tökéletes megoldás, a tükörneuron rendszerre hívja fel a figyelmet, és (a lelki szeme előtt) a tökéletes dobást hajtja végre. Gyakori megállapítás, hogy a gyerekek kitűnő hipnotikus alanyok. Lehet, hogy ez egyszerűen azt a tényt tükrözi, hogy olyan könnyen utánoznak? Ily módon tanulnak, és megtanulnak szociális állatokká válni.

A stroke és a stroke rehabilitációja.
Mi a stroke?

A stroke-nak kétféle típusa van, mindkettő agykárosodást eredményez: (1) iszkémiás stroke (az iszkémia oxigénhiányt jelent), és (2) vérzéses stroke. Az előbbi, és a leggyakoribb olyan trombózis vagy embólia eredménye, mely blokkolja vagy szűkíti az oxigént hordozó véredényt. Az utóbbi akkor fordul elő, ha egy véredény megreped, így vérzést okoz az agyszövetben. Bármilyen stroke történik, a felmerülő tünetek az agy sérült területeitől függenek. A bal agyfélteke sérülése a test jobb oldalán jelentkező problémákat okoz; míg a jobb agyfélteke sérülése a test bal oldalán jelentkező problémákat okoz. Az ilyen jellegzetes tünetek csökkentett funkcionalitást, csökkent tevékenységet és fáradtságot, izomsorvadást és részleges bénulást, valamint egyensúly- és járásproblémákat jelentenek. Vannak kísérő tünetek is, mint a memóriavesztés, a depresszió és a szorongás. A tünetek közül a leggyakoribb a bénulás. Az ilyen bénulás kétféle izomtónust eredményezhet: (1) csökkent izomtónus (petyhüdt izmok), vagy (2) magas izomtónus (görcsös és feszes izmok). A leggyakoribb bénulás a test egyik oldalára hat (hemiplegia). Ez az arcra, a karra, a lábra vagy a test teljes oldalára lehet hatással. A kisagyban bekövetkező károsodások során a mozgás koordinációjában nehézségek merülhetnek fel, amelyek a testtartásban, a járásban felmerülő problémákhoz és egyensúlyzavarhoz vezetnek. A stroke helyétől függően számos konkrétabb probléma merül fel.

Rehabilitáció

A rehabilitációs terápia a kórházban kezdődik, amit ambuláns betegként való kezelés, vagy a gyógytornász otthoni látogatása követ. Sajnos a rehabilitáció gyakran több évig tartó folyamat. A leggyakoribb terápia a nagyon összpontosított és ismétlődő gyakorlatokból álló gyógytorna. Manapság a kórházi ápolás időtartama csökkent, a korai elbocsátás a normális. Ez azt jelenti, hogy a kórházon kívüli rehabilitáció fontosabb a rehabilitációs folyamatban.

A neuroplaszticitás/neurogenezis és a stroke rehabilitációja

A stroke-ot követően a neuroplaszticitás új idegi kapcsolatok támogatását foglalja magában a sértetlen idegsejtekben (általában a sérültekhez közel), más kapcsolatok erősebbé tételét ösztönzi, és eltávolítja azokat, melyek már nem működnek. Bármilyen típusú rehabilitáció terápiája a személy agyi szerkezetének és funkcionális szervezetének megváltoztatását vonja maga után. Más szóval, megfelelő képzéssel lehetséges, hogy az agy átszervezze magát. A cél az agy ösztönzése arra, hogy más utakat keressen, amelyek visszaállítják a motor vezérlését. A neuroplasztcitás teszi lehetővé, hogy az agy megváltoztassa a működését és a szerkezetét, ami vagy a létezők erősítésével, vagy alternatív pályák mentén való átirányítással kárpótolja a sérült idegpályákat.

Lehetőség van az új idegsejtek (neurogenezis) növekedésének ösztönzésére. A folyamatban részt vevő sejtek a hippocampusban található orsósejtek. Új tanulás során új orsósejtek nőnek a hippocampusban. Ezek a sejtek kifejezetten új memóriák kialakítására vannak tervezve. Az ilyen neurogenezishez erőfeszítésre, koncentrációra és ismétlésre van szükség, hogy a tanult dolgok megszokottá váljanak. Ha ezek nem kellőképpen vesznek részt, akkor az ilyen új orsósejtek elpusztulnak. Ez fontos megfigyelés a stroke rehabilitációjában.

A stroke rehabilitációjának szempontjából a neuroplaszticitás és a neurogenezis sikerének kulcsfontosságú eleme a specifikus és ismétlődő bevitel, amíg ezek szokássá válnak. Ezeket a mozdulatokat tulajdonképpen végre lehet hajtani, de el is lehet képzelni a végrehajtásukat. (Fontos szempont a hipnózis használatához.) Ismeretes, hogy a neuroplaszticitás és a neurogenezis sikerének két korlátja van. (1) Túl kevés motoros aktivitás a fókuszált ismétlődő motoros tevékenység elindításához. (2) Pszichológiai jellegűek, például a depresszió és a pozitív hozzáállás hiánya. Mindkettő a végrehajtandó feladatok csökkentéséhez, vagy akár nem gyakorlásához vezet.

A stroke legtöbb terápiája az érintett személyért valaki, leginkább a gyógytornász által végzett munka. A stroke-áldozat másokra támaszkodik, és nem a saját agya által végzett munkára. Általánosságban elmondható, hogy a stroke túlélők nem bizonyították hatékonyan, hogyan rehabilitálják magukat. Miután befejeződött a speciális terapeutákkal végzett rehabilitáció, a stroke túlélők egyszerűen nem tudják, hogyan kell a legjobban haladniuk. Ez az a pont, ahol a hipnózis és az önhipnózis alkalmazható a rehabilitációs folyamatban.

A neuroplaszticitást és a neurogenezist segítő hipnózis

Még ha el is fogadják a neuroplaszticitást és a neurogenezist, a kérdés az, hogyan kell ezeket előidézni. Amint arra már rámutattam, célzott ismétlődő lépések alkalmazhatók. A korlátozással indukált mozgásterápia a jó motoros mozgások korlátozásával ösztönzi ezt, így kényszeríti a stroke áldozatát a gyenge motoros izmok használatára. A hipnózis használata azon a megfigyelésen alapszik, hogy a kreatív képek idegimpulzusokat képesek továbbadni az agy megfelelő idegsejtjeinek, mintha tényleg végrehajtaná a feladatokat. A hipnoterapeuta segíthet a páciensnek képzeletben megismételni a célzott motoros mozgásokat. Ezek azokat ismételhetik, amiket a páciens a valós életben tenne. Javasolható az idő meghamisítása is, vagyis 30 perces gyakorlat mindössze 5 perc alatt elvégezhető. Továbbá a motiváció, az erőfeszítés és a koncentráció ösztönzésére szolgáló javaslatok alkalmazhatók annak biztosítására, hogy az orsósejtek elég hosszú ideig éljenek ahhoz, hogy szokást hozzanak létre, és a létező idegsejtekben kialakuló új dendritek számára így ösztönözzék a neuroplaszticitást.

A hipnoterapeuta azonban kreatívabb lehet. Vegyük például az egyensúly problémáját. A hipnoterapeuta a hipnózis indukálása után javasolhatja páciensének, hogy olyan deszkán egyensúlyozzon, amely egy labdán nyugszik. Hogy egyensúlyát megtartsa, a deszkán marad. Az egyensúly folyamatos megtartása lenne javasolt, ahogy kidolgozták a kreatív képen. Egy ilyen kreatív kép megerősíti a páciens saját proprioceptorait (az egyensúlyt folyamatosan fenntartó receptorok). A hipnoterapeuta a páciens bármely érdekét felhasználhatja, melyek motoros tevékenységet foglalnak magukban, pl. golfozás vagy úszás. Ideális esetben az önhipnózis megtanítható a páciensnek, hogy ezt maga is elvégezhesse, és némi felelősséget vállaljon a saját rehabilitációjáért.

A neuroplaszticitást ösztönző megerősítések

Gondoljunk egy pillanatra egy nőre, aki épp most esett teherbe. Ettől kezdve a test és az elme az elkövetkező hónapokban azon dolgozik, hogy egy babát teremtsen. Ebben a folyamatban nincs tudatos erőfeszítés. A test és az elme átveszi az irányítást. Ez magában foglalja az izmok, az idegek, a hormonok stb. számtalan változását az anya részéről, és mindenféle növekedést a baba részéről. A hipnoterápia egyik alappillére, hogy a tudattalan elme mindent tud az emberről, és a legjobban tudja, hogyan érheti el a változást - és a legtöbb terápia lényege a változás. Ezután lehet megerősítéseket (javaslatokat) adni a pácienseknek, amelyek arra késztetik az agyat, hogy bevállalja a neuroplaszticitást.

Mind a neuroplaszticitás szakirodalmában, mind a hipnoterápiában nagy a különbség az ilyen javaslatokkal való ellátás terén. Emiatt adunk itt egy 25 megerősítésből álló listát, melyek hipnózissal vagy anélkül ismételhetők. Természetesen a legjobban akkor működnek, amikor transz állapotban és a stroke rehabilitáció terápiás foglalkozásának részeként adjuk őket.

Amint már említettük, a neuroplaszticitás célja, hogy szokást alakítson ki, ami az új motoros kapcsolatok létrehozására egyaránt vonatkozik. Ezért folyamatosan kell ismételni ezeket a megerősítéseket. Ideális esetben a stroke-áldozatoknak meg kell tanulniuk az önhipnózist.

A megerősítések listája:

  • Az agyam ideghálózata tud változni.
  • Lehetséges, hogy az ideghálózatom alkalmazkodjon.
  • A tudatalattim tudja, hogyan programozza át az agyam idegeit.
  • A tudatalattim módosítani tudja az egészséges idegsejtjeimet, hogy elvégezzék a sérült idegek munkáját.
  • A sérült agysejtek közelében lévő egészséges agysejtek át tudják venni az irányítást a sérült idegek felett.
  • Az egészséges idegek új kapcsolatokat építenek ki az izmok motoros működése érdekében.
  • Az ideghálózaton keresztül új elektromos utak helyettesítik a már nem működőket.
  • Az elektromos jelek újratervezhetők.
  • A nehezen reagáló izmaim üzeneteket küldenek vissza az agynak az új idegpályákon.
  • A sérültekhez közeli egészséges idegeken új dendritek növekedhetnek, ami az izmok új motoros működését teszi lehetővé.
  • A motoros neuronokban lévő új idegpályák csökkentik az izomfáradtságot.
  • Az ideghálózatomban lévő új pályák csökkentik a túlzott izomtónust.
  • Az ideghálózatban új pályák jönnek létre, melyek ellensúlyozzák a már nem működő idegpályákat, növelik a végtagok irányítását.
  • Az ideghálózatban kialakuló új pályák javítják az egyensúlyomat.
  • Az ideghálózatom úgy gyógyul, ahogy a beszédem.
  • Az egyensúlyom napról napra javul, ahogy az ideghálózatom átprogramozza magát.
  • A motoros izmaim napról napra javulnak, ahogy az ideghálózatom átprogramozza magát.
  • Az agyam átprogramozása egyre növekvő arányban javul.
  • A tudatalattim az izommemória tudását használja föl, hogy megállapítsa, mi a legjobb módja az idegi impulzusok átirányításának az összes izomhoz.
  • A tudatalattim nap mint nap azon dolgozik, hogy a test érintett oldalán új utakat hozzon létre a motoros izmokhoz az elektromos impulzusok számára.
  • Az agyamban akár néhány óra leforgása alatt változások történhetnek.
  • A tudatalattim új géneket tud bekapcsolni az idegeimben, melyek új pályák kialakítását teszik lehetővé a motoros izmaimhoz.
  • Az agy akkor változik, amikor szüksége van rá; s ezért itt az ideje, hogy az agyam változtasson ... MOST.
  • Az új idegpályák most erősítés alatt állnak, ami javítja az egyensúlyérzékemet.
  • Amikor terápiára kényszerítem magam, arra biztatom az agyamat, hogy új idegpályákat alakítson ki az érintett izmokhoz, így ösztönzi őket, hogy úgy működjenek, mint valaha.

Hangfájlok a stroke rehabilitációjához

A stroke betegek hosszan tartó rehabilitációs folyamaton mennek keresztül, ami olykor évekig eltarthat. Mivel a neuroplaszticitás, és különösen a neurogenezis folyamatos ismétlést kíván meg ahhoz, hogy szokást alakítsunk ki, akkor ezeket a megerősítéseket egy hangfájl részeként átadhatjuk a stroke-páciensnek, hogy belefogjon a szükséges ismétlésbe. Hipnoterapeuták ilyen hangfájlok létrehozására használhatják a fenti állításokat. A honlapomon két ilyen hangfájl található. (1) A páciens saját használatára letölthető hangfájl. (2) Hipnoterapeuta által letölthető és a páciensekkel használható fájl. Ezek a húszperces hangfájlok a véletlen sorrendben ismételt 25 megerősítést tartalmazzák, aláfestésként ambient zenével, hogy lejátszás közben relaxálhasson a páciens.

Utolsó pont, hogy a neuroplaszticitás nem csak a stroke-ra, hanem számos más orvosi problémára is alkalmazható.

Megerősítések a stroke-ból való felépüléshez

Annyit megjegyzésként, hogy az eredeti cikkben a hipnoterapeuta szemszögéből, egyes szám második személyben fogalmazta meg a szerző a fenti megerősítéseket. Én élve az írói szabadsággal, a páciens szemszögéből, egyes szám első személyben fordítottam le ezeket a megerősítéseket.

A cikket olvasva fennakadtam egy gondolaton: "A tudattalan elme mindent tud az emberről, és a legjobban tudja, hogyan érheti el a változást." Ebben Abigail Atkinson – ösztönösen levont – harmadik tanulságának pozitív állítását fedeztem fel. Fantasztikus ez a nő!

Kívánom, hogy korunk népbetegségének túlélő áldozatai a fenti megerősítések ismételgetésével minél előbb teljesen felépüljenek.

Megjegyzések